Hoppa till innehåll
Develoop

Vad har storleken på bastun med jämställdhet att göra?

Om kvinnor och män inte ges lika goda förutsättningar i arbetet görs ojämställdhet. För att undvika risker för ohälsa och skada för alla anställda finns det ett antal saker som en arbetsgivare kan göra i den fysiska, sociala och organisatoriska arbetsmiljön.

Ja, vad har storleken på bastun med jämställdhet att göra? Det beror lite på…allt eller inget.

Den fysiska och sociala arbetsmiljön

I en del kommunala simhallar går det att konstatera att omklädningsrummen för män är väl tilltagna med bastu och många sittplatser medan omklädningsrummen för kvinnor är betydligt blygsammare och lågmält utformade. Detta trots att män är färre besökare till antalet och kvinnor ofta badar tillsammans med barn.

På en del arbetsplatser finns det bastu i anslutning till männens omklädningsrum samtidigt som kvinnorna som arbetar där får byta om i provisoriska utrymmen utan tillgång till bastu, det vill säga om man helst inte bastar med sina kollegor på jobbet som är män.

Att arbetstagare ges lika god arbetsmiljö, lika goda villkor och förutsättningar är grunden i arbetsmiljölagstiftningen och en utgångspunkt för att skapa jämställdhet. I exemplet bastun pratar vi främst om den fysiska arbetsmiljön men att inte ha ett omklädningsrum med dusch och toalett för en del kvinnor visar på hur arbetsgivaren hanterar den organisatoriska arbetsmiljön, det får ofta effekt på den sociala arbetsmiljön. För det känns helt enkelt riktigt bra att vara de i arbetslaget som inte ges samma villkor som övriga, män. Detta gäller inte minst personer som är icke-binära. *

*En icke-binär person identifierar sig inte som antingen helt och hållet enbart kille hela tiden eller helt och hållet enbart tjej hela tiden, Man kanske identifierar sig som en person, en människa, ett namn eller något annat.  I vilket omklädningsrum, vilken toalett och bastu ska hen känna sig trygg att gå in i?

Att arbeta för goda arbetsvillkor för alla arbetstagare oavsett kön är därmed viktigt.

Develoop och de globala målen

Logotyp De globala målen

Develoop är ett digitalt stöd för systematiskt arbetsmiljöarbete med fokus på jämställdhet. Läs mer om Develoops koppling till de globala målen och jämställdhetspolitiska mål.